Kerteminde

Onderweg. Naar het noorden van Fyn. Uiteraard, het noorden. Maar we zoeken niet het meest noordelijke punt (Fyns Hoved) op. Op het aan de noordoost kant van Fyn gelegen schiereiland is een aardig rondje te maken, van een kilometer of 60. We starten in Kerteminde. Binnen enkele kilometers is de hoofdweg verworden tot een verre herinnering en worden we slechts omgeven door glooiende heuvels. Typisch Denemarken: niet al te dramatisch, een beetje lief, nog net niet kneuterig. Prachtige boerderijen langs de kant die ook nu weer doen vermoeden dat dit een welvarendere streek is geweest dan andere delen van Denemarken waar we gefietst hebben.

De lucht ten zuiden van ons is wat bewolkter dan voor ons. We rijden naar het blauw toe. De zon prikt door het wolkendek heen als we een eerste stop maken langs Romsø Sund. We blijven echter naar het bauw toe rijden, zonder er dichterbij te komen. De zon krijgt het ook steeds moeilijker, keren tegen de wind als we het schiereiland oversteken, zoeken lang naar een plekje voor een kop koffie en warme chocolademelk. De westkant is niet zo mooi als de oostkant van het schiereiland.

We zijn dan wel verder dan we dachten, dus rijden we ook nog rond het Kerteminde Fjord. We slaan wel het hoogste punt van de route over. Teveel hoogtelijntje dicht bij elkaar. De zon heeft het inmiddels ook helemaal af laten weten en het lijkt er ook nog op dat de wind met ons meegedraaid is. Gelukkig blijkt dat niet helemaal het geval als we met groot gemak door het inmiddels weer aangenamere landschap, de laatste kilometers naar Kerteminde afleggen. We kijken uit op het stadje, aan de noordelijk over van het fjord gelegen, en constateren dat dat er erg leuk uitziet. Als we nog even door het centrum fietsen, wordt ons beeld verder bevestigd. Alweer een leuk stadje; Fyn heeft wat dat betreft meer te bieden dan Jutland.