Odense en Nyborg

Odense – de stad waar Hans Christiaan Andersen geboren is. Weinige jaren van zijn leven heeft hij hier doorgebracht leren we in het H.C. Andersen museum. De stad is niet minder trots op de schrijver die in schrijnende armoede geboren is uit kansloze ouders – alhoewel het een kansloosheid betrof die velen uit die tijd getroffen zal hebben. Hij was uitzonderlijk lang, leefde op grote voet – letterlijk dan: maat 47, terwijl hij ‘slechts’ 1 meter 85 lang was. In die tijd zo’n 25 centimeter langer dan de rest. Hij is met name bekend van zijn sprookjes, maar dat was slechts bijzaak. Intrigerend.

De stad is aantrekkelijk, leuk om in rond te lopen. We ergens een goede lunch, drinken op een gezellig pleintje een (alcoholvrij) biertje, maar uiteindelijk is het centrum ook weer niet zo groot, hebben we het park langs de Odense Å snel gezien. Zijn we nu geen goede stadsbezoekers? Er zijn vast nog heel veel musea te bezoeken, of andere bezienswaardigheden. Een wandelroute langs de vele beelden uit de verhalen van de Grote Schrijver, die we her en der zien staan. Misschien hadden we bij aankomst meteen naar de Tourist Information moeten gaan en niet na de lunch, toen het al gesloten was. We doen nog een poging om de haven te vinden, maar rijden na een rondje uitzichtloos zoeken terug richting Nyborg. Dan daar maar even rondwandelen.

Hier blijkt, op het plein voor het raadhuis een concert te zijn. Een heus rock concert. Dus, staan er netjes rijen houten bankjes opgesteld, waar een brede doorsnee van de lokale bevolking braaf op plaatsgenomen heeft. Er staan wat eet- en biertentjes rond om het plein en we horen een bandje wat covers spelen. We zijn zelf inmiddels doorgelopen naar de stadswal. Enerzijds midden in de stad – nu, vroeger niet uiteraard – en toch ver er vanaf. Groen, water, rust.

Terug op het plein met het podium is de rust weergekeerd. Er speelt nu niemand. Het zal pas weer om 18:00 beginnen. Nu is er voor de mensen de mogelijkheid om wat te eten en te drinken – aldus het programma. Dus waarschijnlijk doen de brave Denen dat nu. Van 18:00 tot 19:00 speelt een of andere band, waarna het weer pauze is met de mogelijkheid om wat te eten en te drinken – aldus het programma. Dan van 20:00 tot 21:00 speelt een tweede band. Daarna is het afgelopen. Het is immers lang licht hier, alleen mensen die in de supermarkt werken moeten morgen (zondag) vroeg op, dus ja, 21:00 is wel een mooie tijd om het rockconcert te laten eindigen.

We slaan het hele concert gewoon over en eten in de marina een lekker stukje vis, met nieuwe aardappelen. Vroeg naar huis, want morgen gaan wij wel vroeg op.