Donder en Bliksem

Woensdagavond, dus weer trainen op de baan. Nou ja, trainen, er worden verschillende afstanden als wedstrijd gelopen en je mag zelf weten welke je mee doet.

Net als in Nederland ga ik direct uit mijn werk – dat ligt toch op de route en ik vertrek rond 17:30, zodat ik ongeveer 18:00 bij de Towers Track ben. Het is dus iets verder dan van de UT naar het FBK. Ik fiets ook altijd wel hard, maar niet zozeer omdat ik steeds aan de late kant wegga, maar het gaat iets meer dan vals plat naar beneden zoals tussen Enschede en Hengelo. Het is alleen wel wat drukker en dat is met de fiets nog wel eens oppassen: fietsers hebben hier niet dezelfde status als in Nederland.

Terwijl ik richting het zuiden dender, trekken donkere wolken zich voor mij samen. Er zal her en der wel een stevig buitje vallen, maar dankzij de vele heuvels in Auckland is dat vaak heel lokaal. Het zal dus wel goed gaan. Benauwd is het wel. Eenmaal op de baan blijken de buien ook mooi langs het stadion te trekken. Ik heb bijna een uur voor de 3000 meter begint en die tijd gebruik ik om warm te lopen, wat oefeningen te doen en zelfs wat loopscholing. In m’n eentje, zoals de meesten dat doen.

Uiteindelijk is het dan zeven uur. Een paar minuten daarvoor heeft uit een donkere wolk ook wat gerommel geklonken. Het is echter nog droog. Maar hoe lang, want het stadion uitkijkend is duidelijk te zien dat het iets verder op regent. En inderdaad, de regen komt…. We zijn net een ronde onderweg als het begint. En het is niet zomaar een buitje, het komt echt met bakken uit de hemel.

En het rommelt zo nu en dan. Maar zelfs als er een duidelijke flits, kort daarop gevolgd door een rollende donder, te zien is, lijkt het of iedereen stoicijns het weer negeert. Ik loop dus ook over de inmiddels op vele plaatsen blank staande baan door. Dat drukt het tempo wel iets, maar uiteindelijke slecht ik de 3000 meter in 10:40. En dat met een paar kilo extra gewicht: mijn schoenen, sokken, kleding – alles is doorweekt.

Het fijne is dat het daarbij gewoon ruim 20 graden blijft. Na een minuutje of 5 uitlopen, schoenen en shirt wisselen, stap ik op de fiets. Inmiddels is het droog. 11.2 km en 30 minuten later ben ik thuis. Lekkere training.