Het nieuwe college jaar

Morgen, maandag 31 augustus 2015, dan staan ze er weer: de studenten van de nieuwe generatie. We hebben ze al gezien terwijl ze over de campus zwierven tijdens de introductie, maar nu zal ook ineens in het gebouw weer druk zijn. Het is altijd een groot contrast zo na de rustige zomer ineens weer die drukte. Die drukte zal wel langzaam afnemen, want een aantal studenten zal al snel door hebben dat de opleiding aan de universiteit die ze gekozen hebben toch niet de juiste is voor hen. Een deel zal ook al snel minder trouw worden met het bezoeken van de colleges.

Een of twee keer in de week zal ik ze tegenkomen in de college zaal en me ongetwijfeld weer verbazen. Soms in positieve zin, soms in negatieve zin. Het heeft allemaal zo zijn charme. Wat misschien nog wel het meest verbazingwekkende is, is de tijd die je toch altijd weer met dat ene college in de week kwijt bent. Hoeveel jaar geef ik nu al het vak Statica? Al sinds ik in 2008 begon, dus dit wordt het achtste jaar. De slides van vorig jaar zou ik dan toch zo moeten kunnen gebruiken. Maar toch ga ik er elk jaar weer doorheen. Her en der nog een verandering. Dit moet net wat anders, want vorig jaar ging dat deel moeizaam. Hier nog een wijziging om te voorkomen dat ze dat dit jaar fout doen tijdens de toetsen.

Je blijft bezig, maar hoe je ook verandert, het cohort studenten verandert elk jaar net zo hard. Zinloze bezigheid? Water naar de zee dragen? Of is het uiteindelijk toch een stukje ambitie. Een hoger slagingspercentage halen (ik of de studenten…?) zonder in te leveren aan niveau. Het moet het wel zijn, want hoe kun je anders kwaliteit van onderwijs blijven leveren?