Queenstown

Het regent vanacht veel. Geen idee of het eigenlijk droog is geweest gedurende periodes die als significant gekenmerkt kunnen worden wat betreft de lengte. Het regent ook nog als we opstaan, maar horen niet dat het droog wordt, want het is behoorlijk rumoerig in de eetzaal. Die kinderen die een triathlon hebben gedaan. Ik heb geen ochtendhumeur, maar ik ben wel heel erg gesteld op de tijd die ik ‘s ochtends doorbreng met het eten van een boterhammetje (of twee, of vier), een kopje thee, de krant of de New Scientist. Dat is fijn. Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen dat moment van de dag waarop je zo heerlijk kunt genieten niet erkennen of herkennen. Vaak wordt er dan – uit totaal onbegrip – gesteld dat je een ochtendhumeur hebt. Zo jammer. Marije begrijpt dat wel. Onze kat trouwens ook. Zelfs die.

Na dus dat ontbijt constateren we dat het droog is geworden. We hebben niet veel haast om dingen te doen en er hangen nog wat wolken rond de bergen, dus het lijkt buiten ook niet zo super geweldig weer dat we meteen de kamer uit willen rennen. Eerst dus maar eens met het brakke internet proberen te verbinden met de rest van de wereld en de website wat bijwerken. Pas om 13:00 worden we opgehaald voor het geplande bezoek aan de winery. Het programma is dan om daar te lunchen, een tour te doen, het kaaswinkeltje te bekijken en misschien nog wel een wijntje meer te proeven. Goed vooruitzicht.

Dat wordt zelfs beter als we in de tweede helft van de ochtend naar buiten gaan. De wolken hebben zich inmiddels teruggetrokken tot de pieken van de bergen, maar laten net zien dat de regen van vanacht in de bergen voor de eerste sneeuw van het seizoen heeft gezorgd. Hebben wij toch maar mooi even gezien. Verder is de lucht wolkenloos en dus lopen we door de Queenstown Gardens te genieten van wederom fabuleuze uitzichten. Nogmaals constateren we dat het water verbluffend helder is. Later horen we dat het ook behoorlijk koud is – logisch als het gevoed wordt door gletsjers – en over het hele jaar maar een graad variatie in temperatuur heeft. Geen meer om in te zwemmen dus. Scheelt, we gaan wijn proeven.

Degenen die de reputatie van Queenstown kennen, zullen misschien een wenkbrauw optrekken: je bent in Queenstown… De stad waar de eerste bungy jump locatie ter wereld staat. Je kunt er ook paragliden, je kunt er jetskien, met een jetpack boven het water partelen, canyoning hoort ook tot de mogelijkheden, of met een speedboot over een rivier ‘crossen’ – je kunt hier alles doen wat avontuurlijk, adembenemend, adrenaline pompend is. En wat gaan wij doen? Wijn proeven!? Is er uberhaupt in dat gebeid een enkele druif die wil groeien!?

Ja… toegeven, toen de eerste, de initiatiefnemer wiens naam ik vergeten ben en ook niet zo erg ter zake doet (anders wordt het verhaal weer zo lang), begon was de algemene reactie dat de beste man zijn verstand verloren was. Misschien toch net even de grond aangetikt met het bungy jumpen. Het bleek echter best goed te werken in de Gibbson Valley en daar zijn nu een aantal wineries en de Gibbson Valley Winery die wij bezoeken heeft zeven velden.

Een reden dat wij voor een wijnproeverij hebben geopteerd is… ach, laten we het maar gewoon zeggen: wij zijn niet zo spannend. En het zou wat regenachtig weer worden. Gelukkig is een beetje lunchen met een wijnproeverijtje van vier witte wijnen in het zonnetje ook een bijzonder aangename bezigheid. De tour stelt op zich niet zo heel veel voor, maar er zijn wel wat interessante wetenswaardigheden. De druiven hier groeien toch wat anders dan in – zeg – Australie of Frankrijk. De wijnen die we in de wijn grot te proeven krijgen zijn echter van goede kwaliteit. Nou ja, eentje is dan niet echt een wijn om te drinken. Het wordt langer op vat gehouden en gebruikt om te mengen met wijn uit andere druiven om de smaak balans te optimaliseren. Marije ruikt als eerste aceton, ik ruik een geur die ik meer met een rokerige whisky associeer. De drank – wijn kun je het niet noemen met goed fatsoen – heeft een sterke smaak gekregen van de eikenhouten vaten waar het in heeft liggen rijpen.

We snuffelen nog even in de Cheesery rond, proeven wat locale kaasjes met Nederlandse namen zoals Gouda en Maasdam en wat andere dingetjes. Maar we zien ons toch genoodzaakt het laatste uurtje voor de bus ons terugbrengt naar Queenstown te vullen met het proeven van een wijntje. Of eigenlijk drie proefglaasjes met drie stukken chocola. Erg goede combinaties.

En dat alles terwijl het prachtig mooi weer is; het is weer enorm genieten vandaag!

Vorige dag – De reis naar Zuid – Volgende dag