Thames – Hannafords Wharf – Auckland

Zonnestralen door de gordijnen: een strak blauwe lucht en een klaarheldere geest. Tijd om op te staan. Marije zal vandaag per bus reizen – hopelijk inclusief fiets – terwijl ik naar Hannaford Wharf zal trappen. Hannaford Wharf (zelf Google maps kent het niet) is de vertrekplaats van de ferry naar Auckland. Het ligt 10 kilometer voor Coromandel Town, net na de derde ‘steep climb’ die er in de route staat aangegeven. Op de hoofdstraat van Thames scheiden dus onze wegen. Zij rechtsaf richting de opstapplaats van de bus, ik linksaf richting de smalle, bochtige kustweg.

P1000356De weg krult langs de kust, soms aan weerszijden omgeven door bomen.

Het eerste stuk voert nog voornamelijk langs nederzettingen. Het woord ‘dorp’ is eigenlijk al teveel voor de verzameling houten huizen die op het kleine stukje enigszins vlakke land tussen de steile wanden van de heuvels en het water van de Firth of Thames gebouwd zijn. De afstand tussen de bebouwde delen neemt rap af en de ruimte tussen de rotswanden en het water ook. De weg slingert strakker dan strak langs de bergwand en golft tussen de 1 en 5 meter boven het water. Ondanks de smalle ruimte staan er soms links en rechts bomen, waardoor je door een tunnel rijdt. Fantastisch mooi, maar slechts zelden is de mogelijkheid om dit op de foto te zetten: er is vaak simpelweg geen ruimte naast de weg om stil te gaan staan.

P1000362Een beetje overbelicht: de slingerende weg door een tunnel van bomen.

De weg is nagenoeg vlak, maar toch lijkt het makkelijker te gaan dan op basis daarvan te verwachten is. Natuurlijk, als je alleen fietst, hoef je alleen met jezelf rekening te houden (naast medeweggebruikers…) en fiets je vanzelf je ‘eigen’ tempo. Maar toch… het gaat allemaal wel heel vlotjes. Gelukkig hangen ze nog wel eens een vlag buiten en die bevestigd mijn vermoeden: wind mee.

P1000363Enkele meters boven zeeniveau: meteen een prachtig uitzicht.

Ik vlieg dus over de weg, maar neem ook de tijd om wat foto’s te schieten. Niet voordat de wolken die tijdens het ontbijt ineens verschenen weer vertrokken zijn en de zon weer in volle kracht dit stukje aardbol aan het opwarmen is. Gelukkig is het nog niet heel erg druk op de weg en dat maakt dat ik ook rustig om mee heen kan kijken. De smalle weg gaat steeds meer op en neer, maar haalt nooit hoogtes van meer dan 10 meter boven zeeniveau. Na elk stuk weg vlak langs de rotswand, opent het landschap zich; De plek waar een riviertje de heuvels heeft doen wijken en een smalle vallei zich gevormd heeft.

P1000366Slingerend langs tussen de rand van de heuvels en het water.

Na Kereta draait de weg echter van de kust af. Binnen enkele meters is de snelheid gedecimeerd. Terugschakelen van groot naar middenblad voor bij het zien van de helling en dan terug, terug, terug, terug, terug – tot er nog maar een versnelling over is. Maar die hoef ik niet te gebruiken. Na twee kilometer bereik ik een hoogte van 170 meter. Het uitzicht is fenominaal. De groene, kale heuvels, het helder blauwe water en het intense blauw van de lucht zijn niet in een foto te vangen. Altijd zal het resultaat teleurstellend zijn in vergelijking met het orgineel.

P1000368Uitzicht vanaf de eerste top: daar beneden is de weg zichtbaar waar ik iets later zal fietsen.

P1000371Uitzicht richting de zee.

De weg dondert een paar dekameter naar beneden, maar stijgt dan weer snel tot een hoogte van iets meer dan 200 meter. Weer even pauze – klimmen in de volle zon maakt het zweet wel los, maar hier moeten ook foto’s genomen worden.

P1000373Uitzicht van de tweede en hoogste klim. Hoogte: 227 meter.

P1000377Helemaal bovenop is farmland. Kennelijk…

De afdaling is net zo langs als de totale klim: ik fiets binnen de korste keren weer op zeeniveau. De Manaia baai heeft mangrove en de weg loopt er vlak langs. Ik zie het water tot enkele centimeters van de weg komen. Voor de weg uit dit dal klimt, maak ik nog wel een foto.

P1000382De mangrove van Maiana Bay.

De bus waar Marije – en haar fiets gelukkig – mee naar Coromandel Town is gereisd, heeft me op de eerste helling ingehaald en is inmiddels aangekomen op de eindbestemming, terwijl ik bezig ben met de laatste klim. Slechts naar 160 meter, dus zo gepiept.

P1000384De derde en laatste top: uitzicht over de grote inham voor Coromandel Town.

Omdat het zo snel gedaan is, spreken we af dat ik doorrijd naar Coromandel Town. Ondanks de grote vaart (bijna 60 km/u) waarmee ik afdaal, red ik het niet Coromandel Town te bereik voordat Marije het dorpje verlaten heeft: enkele kilometers buiten Coromandel Town komen we elkaar tegen en fietsen we verder naar de ferry landing. Die ligt aan een zijweg van de Pacific Coast Highway. Het is geen wonder dat Google Maps Hannaford Wharfs niet kent, maar het bord is voldoende duidelijk: de ferry zal hier aanmeren.

P1000391Hannafords Wharf. Onvindbaar op Google Maps.

Het duurt nog even voor het zover is, dus we zitten lekker in de schaduw van een boom een boek te lezen, met in de periferie van onze waarneming de fantastisch blauwe zee, zoals je die in Europa eigenlijk alleen bij Griekenland vindt.

P1000392Niet de ferry.

De catamaran ferry arriveert stipt op tijd, vertrekt ook stipt op tijd, maar de boot is behoorlijk volgeboekt en we hebben wind tegen. Dat zijn de enige redenen die wij kunnen verzinnen dat de aankomsttijd 45 minuten later is dan gepland. Maar ach, uiteindelijk gaat alleen het monotone gebrul van de motoren vervelen: de reis zelf, langs de grillige kust en de vele eilandjes, is zeker de moeite waard.

P1000402De catamaran ferry wil aanleggen. Gelukkig is er ook aan de andere kant van de pier ruimte.

In Auckland meert de kleine catamaran aan tussen twee cruise schepen. De ene is de Noordam van de Holland Amerika lijn, maar de andere is nog een klein beetje groter. Wat een gigantische schepen….

Inmiddels hebben we alweer boodschappen gedaan, gegeten, is de was al deels gedaan: de vakantie (in de vakantie) zit erop. We zijn weer thuis. Lekker op de bank voor de TV.

P1000411Om een of andere reden zitten onze fietsen onder het zout…..

 Vorige dag

Hoofd menu Coromandel fietstocht