Hobbiton

Ergens midden op het noorder eiland. Ergens daar waar, ingesloten door de ruige, zich zwart aan de horizon aftekenende heuvels van Kaimai-Mamaku en de heuvels aan de noordgrens van Waitomo, de vlakte overgaat in glooiende licht groene, met gras begroeide heuvels. Daar vond Peter jackson wat Tolkien beschreef als middenaarde – middle-earth.

IMG_2374Een eerste blik op Hobbiton, met op de achtergrond te groene, golvende heuvels.

Ontsproten aan de geest van een in Engeland woonachtige schrijver kan het landschap ook weinig anders zijn dan een liefelijke variant van de Britse, door schapen bewoonde heuvels – zonder mistroostige regen. Hobbiton is dan ook een fijne plaats om te zijn. Het staat voor geborgenheid.

IMG_2391Het huis van… wie? Sam natuurlijk.

En zo is het daar precies. Het dorpje licht verscholen, badend in de zon, beschut tegen de buitenwereld, volgeplant met ftuibomen, verschillende groentes en kruiden. Her en der verspreid in de heuvels grotere en kleinere ronde, houten,, vrolijke gekleurde deuren. De tuintjes liggen erbij of er elk moment een bewoner van deze stulpjes naar buiten kan komen. Aan de waslijnen hangen kleren te drogen die waarschijnlijk al lang gortdroog zijn; de zon brandt er lustig op los.

IMG_2368Allang droog…. IMG_2360Echte groente en vruchten, natuurlijk verbouwd door de Hobbits.

En zoals het altijd gaat met dit soort dingen, alles is niet helemaal zo als het lijkt. Het is absoluut precies zoals je het in de film de Hobbit ziet. De buitenscenes welteverstaan. De huisjes hebben geen “binnen”. Er is hooguit genoeg ruimte om een camera naar buiten te laten filmen. Feitelijk is het dus een facade.

IMG_2379Bilbo’s stulpje.

En waarom het er nu zo mooi uitziet, is niet omdat dat nodig was voor de film, want de Lord of the Rings is ook opgemomen op deze locatie, maar toen was het gemaakt van niet-blijvend materiaal. Het zou immers allemaal weggehaald worden om het land van de boer terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Het weer gooide echter roet in het eten, juist toen de eerste film uitkwam. Mensen uit de buurt herkenden de locatie en dat zorgde voor dollartekens in de ogen van de boer. Zijn voorwaarde voor goedkeuring om de Hobbit op te nemen was dan ook dat er een permanent Hobbiton gebouwd zou worden, waar toeristen rond geleid kunnen worden. Dat kostte 2 jaar, terwijl er maar 3 weken gefilmd is op deze locatie, resulterend in enkele minuten film.

IMG_2383Kleine deurtjes…P1000526… en iets minder kleine deurtjes. Er waren ook grotere.

En dan hoor je dus ook van de gids waarom er grote en kleine deuren zijn. De Hobbits moeten namelijk wel klein lijken en iemand als Gandalf groot. Klinkt allemaal best logisch. Over Gandalf: de welbekende scene dat hij zijn hoofd stoot is niet in scene gezet.

IMG_2380Details.

Maar de kleine laddertjes bij de kleine fruitbomen, de kleine waterput met miniatuur emmertjes, blijven heerlijk knus. Net als The Green Dragon een fijne kroeg is met lekker gingerbeer (ik moest immers nog terug rijden) en een prima (maar niet bijzondere) cider – beide uiteraard gekoeld geserveerd in keramieke mokken. Je kan je voorstellen dat ze het tijdens het filmen hier naar hun zin hebben gehad. De verjaardag van Bilbo Balings was ook echt een driedaags feest met familie, vrienden en echt bier – zij het met maar 1% alcohol.

P1000549The Green Dragon

IMG_2407Te warm om voor het haardvuur te gaan zitten, maar wel goed voor de foto. Gingerbeer en Cider in keramieke mokken.

Wij houden het na een tweetal uren rondbanjeren in dit kleine paradijs voor gezien en rijden terug, weg van de glooiende heuvels, de vlakte in. Weg van de shelter…

P1000551Verscholen in de heuvels.

Vorige bericht

Volgende bericht