Sky Tower

Het hoogste door mensen gebouwde object van het zuidelijk halfrondSky Tower. 328 meter hoog en van ons huis is nog net de top te zien. Ook een goed richtpunt als je ergens in de stad of een van de suburbs loopt. Reden temeer om het eens omgekeerd te doen en vanuit de toren Auckland te bekijken.

IMG_2460Uitzicht in oostelijke richting. Auckland Central Business District op de voorgrond, daarachter de Clock Tower (het kleine torentje in het midden, centrale administratie van de Universiteit), net aan de andere kant van Albert Park. In de verte Hobson Bay, waar ik vaak omheen loop tijdens een hardlooptraining.

Dat moet natuurlijk wel met mooi weer gebeuren en dat hebben we deze week wel gehad: Veel blauw, veel zon en een temperatuur tussen de 25 en 30 graden (dat is de officiele temperatuur, niet de gevoelstemperatuur).

IMG_2463Auckland Domain, met op het hoogste punt het Auckland War Memorial Museum. In het park was ook het Lantern Festival.

We besluiten vrijdagavond te gaan. Het rond draaiende restaurant (Orbit) is al volgeboekt, dus we eten eerst wat om de hoek bij de pub die naar eigen zeggen het beste pub-food van Ponsonby serveert. En prima bier tapt.

IMG_2465Uitzicht richting het zuiden. De roze weg links is een fietspad. Prestigieus project, waar geen fietser fietst….

Ruim voor de zon eerst achter de donkere schaduw van de Waitekere Ranges en vervolgens onder de horizon zakt, zijn we bovenin de toren, op het observation dek. Het is mooi om alles van boven te zien, te zien hoe uitgestrekt de stad is, hoe groen de stad en hoeveel water er is.

IMG_2470Ergens daar in westelijke richting is ons huis. Die groene bomenrijen staan langs de straten die steil omhoog richting Ponsonby Road lopen.

De stad ligt al in de schaduw, maar langzaam wordt ook de lucht donkerder en verschijnen er diep beneden ons steeds meer lichtjes. De grote wegen lichten helder op. En de lichtjes van straatlantaarns, gebouwen, stadiums – het blijft maar doorgaan. Zelfs op deze hoogte is er geen einde aan de stad.

P1000609Langzaam zakt de zon weg achter de Waitekere Ranges.

Vanuit ons huis kunnen we te weinig van de toren zien om vanuit de toren ons huis te kunnen zien: het ligt teveel verscholen achter Ponsonby Road. Die weg ligt hoog: vanaf zeeniveau gaat het steil omhoog lang Franklin, de straat omzoomd door bomen, of College Hill, of een van de andere straten die we herkennen. Alleen lijkt het vanaf boven allemaal redelijk vlak te lopen. Van hier zal niemand geloven dat we straks weer aan het zwoegen zijn om boven die helling te komen.

IMG_2487Auckland Bridge. Niet te zien, wel interessant: op de top wapperen twee vlaggen: sinds kort twee verschillende, de Union Jack en de vlag die als nieuwe vlag voorgedragen is. Overigens met de verkeerde kleur blauw.

We gaan nog even naar het Sky Deck, negen verdiepingen extra omhoog. Voor het uitzicht maakt het weinig uit of je op de 51e of 60e verdieping staat, maar het kan, dus we doen het. Daarna dalen we weer af met de lift. De lift met een deels glazen bodem. Bijzonder. Niet iedereen zal zich daar al te comfortabel bij voelen.

IMG_2482Avondlicht geeft altijd wel mogelijkheden voor iets artestieks.

Eenmaal beneden, nemen we de roltrap omhoog om buiten te komen. Dat is iets waar je hier aan gewend raakt…

Vorige bericht

Volgende bericht