Supermarkt

De eerste supermarkt ervaringen hebben toch altijd een bijzonder element. Normaal is boodschappen doen gewoon het standaard patroon aflopen, de standaard route die in de loop der jaren ontstaan is. In een nieuwe land, een nieuw continent, liggen de zaken natuurlijk anders. Als eerste draaien de achterste wielen van de karretjes hier niet. Dat maakt navigeren door de gangpaden ineens een grotere uitdaging dan je gewend bent. Daarnaast staat niet alleen alles op een net iets andere plek dan dat je gewend bent, maar de producten zijn ook nog eens anders.

Natuurlijk liggen er ook gewoon appels en bananen op de fruit afdeling en paprika’s, champignons, bloemkool, broccoli bevolken ook hier de groente afdeling. Maar er zijn ook wat bijzondere dingen, zoals bijvoorbeeld de appelkomkommer. Een “applecucumber”…. lichtgroen, zoals die appelsoort, waarvan ik de naam kwijt ben, kort en dikker dan een normale komkommer. De smaak? Teleurstellend… weinig meer dan een tikje wateriger dan een normale komkommer misschien.

Verder is het in de supermarkt vooral een zoektocht naar de dingen die je gewend bent om te gebruiken. Dus als je bedenkt dat je misschien wel couscous wilt maken, dan is het eerst zaak niet alleen couscous te vinden, maar ook bijvoorbeeld bouillonblokjes. Waar vind je bouillonblokjes in deze winkel? Ongestoord communiceren we in onze eigen taal, die ons een kleine hoeveelheid prive ruimte biedt. Toch handig dat je een taal spreekt die niet veel mensen machtig zijn.

“Bouillonblokjes hebben ze hier niet, dat heb ik nog nooit gezien” De breekbaarheid van een oude stem en de voorzichtheid waarmee iemand die al heel lang geen Nederlands gesproken heeft doen niets af aan de verstaanbaarheid van de oude vrouw die rustig verder schuifelt in de rij. Een tikje verbluft blijven we staan… Geen bouillonblokjes dus….

Vorige bericht

Volgende bericht