Vuurwerk

Zo, weer een jaarwisseling achter de rug. Het was vast weer voor velen toch een beetje van hetzelfde. Niet dat dat verkeerd is, begrijp me goed. Het leuke van aan de andere kant van de wereld zitten is dat je het echt eens anders beleeft. Je ziet scherper wat de gewoontes zijn waar je je elk jaar aan conformeert. Oudejaarsdag niet hardgelopen; waarom zou je als je niet het buitengebied in kunt trekken en met een grote glimlach langs de weilanden met de welbekende carbit-feestjes kunt lopen. Veel fijner om tussen het doffe gedreun van de carbit knallers te lopen, dan langs al het in de stad afgeschoten vuurwerk.

Nu moet ik meteen bekennen niet zo van vuurwerk te houden. Dat is dus iets wat we niet gaan missen in New Zealand. Niet dat eindeloze, zinloze geknal, dagen voor het jaar wisselt en ook niet de uren van gedonder erna. Even is leuk, niet te lang.

Fijn dus dat er hier in New Zealand niet door particulieren vuurwerk afgestoken wordt: de locale autoriteiten organiseren een show en “that’s it”. In Auckland: vuurwerk vanaf de Sky Tower; het is dus zaak deze rond middernacht in beeld te hebben. Niet moeilijk als je in Ponsonby woont, want dat ligt lekker hoog.

En dan knalt dus om precies middernacht het vuurwerk van de Sky Tower. Iedereen blij, oh, ah, mooi, 00:05 knalt de stilte er in, iedereen ofwel de kroeg weer in, ofwel een van de vele al klaar staande taxi’s in en we feesten nog even een paar uur door. Wij hebben dat dan weer niet zo heel uitbundig gedaan – gewoon een gezellig biertje/wijntje in de kroeg en een borrel thuis.

En realiseerden ons: we hebben het vuurwerk wel een beetje gemist…. dat nare vuurwerk…

Gelukkig Nieuwjaar!

Vorige bericht

Volgende bericht