Mooie dingen van toen

Gravend in dozen op zolder kom je zo her en der nog wel eens wat geschiedenis tegen. Met name als je ook naar een stukje geschiedenis op zoek bent. Ik ben op zoek naar mijn dagboek van mijn eerste reis naar New Zealand. Ik heb toen rond gefietst en ik wil eigenlijk wel weer weten waar ik precies langsgefietst ben – ongeveer weet ik het nog wel.

Maar al zoekend kom je een heleboel dingen tegen. Van veel dingen vraag ik me af waarom ik ze eigenlijk nog bewaar. Ik ben dan ook eigeenlijk niet zo goed met het verleden. Maar aan de andere kant kom je toch ook wel weer leuke verrassingen tegen. Zo vond ik nog een hele stapel foto’s die ik in de VS en in Griekenland (Rhodos en Tilos) gemaakt heb en op 30×20 formaat heb laten afdrukken. Ondanks dat ik ze met een digitale camera gemaakt had (een van de eerste digitale spiegel reflex camera’s: de Canon 10D), deed je dat vroeger nog wel eens: foto’s laten afdrukken. Er zitten eigenlijk een paar best mooie foto’s tussen. Ik zal de ‘orginelen’ nog eens opzoeken en hier ergens plaatsen.

Het dagboek heb ik ook gevonden en ik heb er ook al een paar pagina’s van gelezen. Best grappig om te lezen wat er zo’ 13 jaar geleden omging in je hoofd. Waar je mee bezig was. Je staat op zo’n moment op een heel ander punt in je leven. Ik was net een jaar bezig met mijn promotie onderzoek. Een soort schemergebied tussen studeren en ‘echt werken’. Qua levenstijl dan. Inmiddels lijken de promovendi wel serieuzer te zijn dan ik en mijn collega promovendi destijds waren.

Toch mogen de fotoboeken die mijn moeder nog steeds bijna klaar heeft, bij mijn ouders blijven liggen. Ik heb ze al gewaarschuwd dat ze de container ingaan als ik ze krijg. Inmiddels zal mijn vrouw daar wel een stokje voor steken, maar toch. Vaak is het verleden gewoon domweg voorbij.