Doe maar een tientje

Als de wekker gaat ben ik nog in dromenland. Dat is nog niet gebeurd en is bovendien wat zeldzaam. Er is ook wel een licht protest van de benen tegen het opstaan. Maar ja, Sophie en Wouter zullen weer klaar staan om mee te lopen, dus het protest wordt afgewezen.

Alles is relatief, maar: koud! Het is echt een frisse ochtend. Sophie wil wel weer een interval doen, en daar doen Wouter en ik rustig aan mee. Als we terug komen staat de ontbijt tafel buiten al klaar. In de toch ietwat kille zon. Buiten ontbijten is ambiteus vandaag, maar het kan en dat kan in Nederland toch aanzienlijk minder haalbaar.

De fietser gaan halverwege de ochtend weer op pad. Vaste gewoonten, daar hebben de meesten hier toch wel een voorkeur voor. Alleen met de gewoonte om na het fietsen nog een stuk te gaan hardlopen staat onder druk. Lesley, Joop en ik trekken er op, terwijl Mark ons het eerste stukje nog vergezeld en Herman het hele stuk meefiets. We gaan voor een lange duur, eerst naar Vila Real en dan langs de water basins (zoutwinning), om uit te komen bij een laatste pukkeltje waar we nog over heen moeten. Een vette berg.

Omdat het de laatste avond is dat Elke er is, gaan we op zoek naar een restaurant in Monte Gordo. Gelukkig zijn die er veel en gelukkig ook Nederlandse bejaarden die wel een goed tentje weten. Nou – ze zeggen ook zelf wel dat het met name goedkoop is.

Goed, je moet even weten dat je in de mediteraine landen je salade zelf moet opmaken met de olie en azijn die op de tafel gezet worden, maar bij een ‘kaas salade’ stellen we ons meestal toch iets anders voor dan een paar blaadjes sla, een schijfje tomaat en – jawel – een plak kaas….

Verder is het allemaal vooral gezellig, is het bier goed, de koffie ook erg lekker – en eerlijk is eerlijk de gegrilde tonijn en tong zijn ook goed. Het is allemaal niet veel waard, maar het kost dan ook weinig. Er zijn plaatsen waar je niet zo’n goede koffie krijgt voor 10 euro – en dat was het bedrag per persoon. Wat er ook gegeten en gedronken was: 11 personen, in totaal 110 euro.