De koning op een vette berg

De eerste trainingsdag van de trainingsweek in Portugal, Monte Gordo bij Vila Real de Santo Antonio zit er op. De conclusies van vandaag zijn dat de koning (Vila Real – dorp van de koning) hier op een vette berg (Monte Gordo) zat, dat de dames beter zijn, met twister, spellen en Jenga – dat laatste was tenminste een close call – en dat zonnebrandolie geen overbodige luxe is.

De dag begon met een rustige loop met Ellis, Sophie en schrijver dezes over het strand waar we de zon uit de zee zagen stijgen: het begin van een mooie dag. Geen code geel hier, maar in Weer-Online een bericht in een geel vak met het advies om naar buiten te gaan. Genieten van de natuur en de rust op het strand. Om niet dezelfde weg terug te hoeven gaan over het strand, lopen we de duinen in op zoek naar een pad. Het lijkt meer op (vrij naar Loesje): “wie gaat er mee verdwalen, Sophie weet de weg?”. Maar wel lekker om zo kris kras door de duinen te joggen.

De benen zijn het loopje al weer lang vergeten als we ‘s middags met de hele ploeg op pad gaan voor een duurloop met wat tempo’s. We lopen over een breed, soort van bospad door de duinen. Niet geheel vlak en dat merk je met name in die stukjes dat Herman ons opdraagt 5 minuten in duurloop 3 tempo te lopen. Het pad eindigt bij de rivier die Portugal en Spanje scheidt – Spanje getoucheerd. Terug nog een enkel tempootje – of toch nog een extra – en na ongeveer anderhalf uur en 18 kilometer is het grootste deel van de groep weer terug. Je zou kunnen zeggen een redelijk beperkt verlies voor een eerste training.

Eenmaal terug stond Elke klaar…. Nog even wat krachttraining. Ze valt duidelijk in de categorie docenten, fysiotherapeuten en andere sadisten. “Jullie zijn er bijna, nog maar de helft”. Wat… nu pas op de helft…

‘s Avonds gaat er niet verwonderlijk een hele berg pasta doorheen. Koken voor een groep hardlopers is een beste uitdaging. Dat was winnen van de dames ook – in de spelletjes ronde die Amber georganiseerd had. Nee, laten we het daar maar niet meer over hebben. Een lange vrije val voor ons mannen-ego…De koning is aardig van z’n berg gedonderd.