Dag 8 – De laatste klim

De laatste dag – voor mij. Er is geen woord teveel gezegd wat betreft onze benen die voelen alsof er een trein overheen gedenderd is. En dat niet het treintje van Vila Real de Santo Antonio naar Faro (of vice versa), want die houd je hardlopend makkelijk bij.

Toch gingen we gisteren, waren er ambitieuze plannen en – stonden we er bijna allemaal om 7:30. De twee die er niet waren, hadden een lange fietstocht in de planning. Een unicum om met zoveel lopers te starten. En dat op een van de laatste dagen. We splitsen ons wel op. Ik loop met een groep de route die Wouter en ik eerder gelopen hebben – het eerste deel. Nu zien we de zon uit de horizon opstijgen, nu is de hemel strak blauw. De wind blaast hard, maar het is absoluut heerlijk om zo ver te kunnen kijken en te genieten van de zon.

Na de eerste keer deze route gelopen te hebben, zagen we dat er een “Strave CR” – een segment – op onze route zat. De kilometer omhoog door het dorpje Monte Francisco. Wij liepen relatief rustig in 4:30 omhoog, de beste tijd staat op 4:11.

Dus, causaal verband, maken we ons los van de groep en rammen tegen het zuur in onze spieren omhoog, op weg naar de eerste plaats. Wouter zal eerste zijn, ik zal tweede zijn (ik ken mijn plaats, ik wel). Het lukt. Voorlopig kan men zich stukbijten op de 3:46 van Wouter – ik kom 11 seconden later boven. Doelstelling gehaald we zijn 1 en 2.

Lisanne, Thijs, Joop en Daan komen iets later boven. Vanaf hier is het niet vlak, maar wel makkelijker. Er zit een mooie afdaling in. En het uitzicht… fantastisch. Dit is genieten!

Vergezeld van Thijs loop ik dezelfde route van 26 kilometer. De rest is eerder afgeslagen, maar heeft ook nog een stukje fietsen op het programma staan: de fietsen moeten weer terug naar Tavira. Dat is 21 kilometer fietsen, maar het is natuurlijk leuker om een andere, langere route te nemen. Nu het nog kan.

Na de 10 minuten in het ijskoude zwembadwater, de hete douche en het ontbijt, rest weinig meer dan relaen in de zon. Bepaald geen straf. Maar tegen drieen komt ook daar een einde aan. De week is weer om, de terugreis is voor mij begonnen. De week is te snel om. Maar het zal ook weer fijn zijn thuis te zijn.