Waar is de zon?

Het zal de achterblijvers deugt doen. Een dikke laag bewolking is gedurende de nacht over ons heen getrokken. Grauw en grijs. De temperatuur is niet lager dan de andere ochtenden als Jorn en ik om 7:30 klaar staan voor de duurloop van 90 minuten. We zijn niet de enigen die die ochtend voor het ontbijt lopen, maar wel de enigen die zo lang en zo vroeg gaan. De meesten vinden 08:00 ook een prima start tijd.

Inderdaad: bewolkt of niet, al zou het regenen. We gaan. We gaan weer tegen die hellingen op en in het begin zijn er wel weer een paar stevige klimmetjes. We lopen een beetje langs de heuvelrand van de Cumbre del Sol. Op wonderbaarlijke wijze weten we zonder directe vorm van navigatie ongeveer de weg te vinden die ongeveer vooraf mijn idee was. Slechts eenmaal moeten we omkeren omdat het weggetje toch doodloopt.

Het onuitsprekelijke Benitatxell ligt bovenop een stevige pukkel, maar we gaan er vlot tegen op. Nou ja, aan het eind is het toch wel een beetje: houdt die helling nu nog niet op…. Een gevoel dat we allemaal hier wel regelmatig hebben.

De beloning is een fantastisch panorama. Wat zitten we hoog… De afdaling is redelijk makkelijk, slechts een enkel steil stuk remt ons iets af. Langs “het veld” – een grote groene strook op de kaart, waar het ook redelijk vlak is – gaat het tempo goed omhoog. De hartslag niet.

Morgen is een feestdag, dus er wordt goed ingeslagen. De cassiere weet niet zo goed wat haar overkomt, maar zelfs al zouden we goed Spaans spreken, dan is het nog lastig uitleggen. “Dit alles is voor ongeveer 2 dagen…”.

‘s Middags staat er 75 minuten duurloop 2 op het programma. De tempo’s liggen flink uit elkaar. Wouter en Niels, met nog weinig kilometers in de benen die dag, stampen er snel vandoor, ik loop net iets voor Lisanne en Joop (die zijn derde training loopt die dag), maar omdat ik geen navigatie op mijn horloge heb, zak ik iets af en loop verder met Lisanne – Joop heeft het moeilijk op de hellingen en komt pas iets later weer op gang. Diesel he…

Lisanne heeft wel de route, maar haar horloge vindt het na een minuut of 50 wel best geweest. We moeten dus even creatief zijn. We lopen inmiddels langs het veld waar Jorn en ik vanochtend ook al flink de vaart er in hadden. Nu gaat het ook erg lekker. Hoe de route precies loopt, maakt ons niet meer uit, we lopen het veld rond en ik plak er nog een tweede ronde (van ongeveer 3km) bij aan. Het tempo gaat steeds verder omhoog; 3:49min/km, 3:48min/km en dan weer terug – licht stijgend – naar 3:52min/km. Wat gaat het lekker en makkelijk!

Waar we op hadden moeten letten is dat er nog meer lopers mee zijn, die langzamer lopen. Rene heeft zelf wel navigatie, maar Anja niet. Dat moeten we de volgende keer beter aanpakken, leermomentje… Sorry Anja.

De zon is inmiddels weergekeerd en we genieten er nog even van. De warmte is niet zo intens als de voorgaande dagen en dat zal de komende dagen ook zo blijven. Veel bewolking, een beetje zon en lagere temperaturen. Obsessief de verschillende weer-apps met elkaar vergelijken heeft weinig zin, maar doen we uiteraard toch.