Twickelloop

Wedstrijd: Twickelloop
Datum: 27.09.2015.

Een wedstrijd in Twickel, type “weg”. Nou ja, “weg” is misschien een groot woord. Het grootste gedeelte van de route gaat over onverharde wegen. Of een stukje weiland. Snel starten is het devies volgens de uiteindelijke winnaar, die een thuiswedstrijd liep, om zo goed weg te komen over het eerste stuk gras en het daaropvolgende karrespoor. In mijn schema stond “5km op Duurloop 3 tempo”, ik heb me echter ingeschreven voor de 10km, maar snel starten is toch niet direct mijn plan vandaag. De twee uur duurloop van zaterdagochtend combineert daarmee minder goed.

Tot zover echter de plannen. Het startschot gaat en ik ben vlot weg, met voor me slechts de thuisloper, de winnaar van de 10.6km Almelo Allee loop en de uiteindelijke winnaar van de 5 kilometer van vandaag. Ik laat de eerste mannen iets lopen: 3:20 op de eerste kilometer is snel zat.

De verwachte strijd tussen de nummer 1 en 2 blijft uit. De Deldenaar is de geweldenaar in deze wedstrijd, maar ik profiteer ondertussen van de nummer 2 die zo’n 100 meter voor me loopt. Niet dat ik dichterbij kom, maar de afstand wordt ook niet groter en is niet groot genoeg om niet de aantrekkingskracht te voelen: hoe illusionair ook, op een of andere manier blijft de hoop leven hem in te halen.

Ondertussen lopen we door een prachtig stukje Twente, met dankzij het mooie weer her en der toeschouwers, die al dan niet bewust toeschouwer geworden zijn. Dat weer is ook een van de succespunten van deze wedstrijd: het is nagenoeg windstil, de temperatuur is perfect en het zonnetje schijnt lekker. Het is overigens niet het enige succespunt van deze wedstrijd; of beter er gaat weinig mis op deze eerste Twickelloop. De start begon weliswaar een half uurtje later, doordat de inschrijving niet zo soepel liep en ik heb het gerucht gehoord dat er wat lopers een afslag verkeerd hebben genomen en zo niet 5, maar ruim 10 kilometer hebben gelopen. Het lijken niet meer dan schoonheidsfoutjes te zijn in deze eerste Twickelloop – en dat terwijl er nog heel wat zaken last-minute geregeld zijn.

Het laatste stuk is nog even goed doorzetten. Op mijn horloge zie ik dat het nog zo’n 600 meter is voor ik 10 kilometer op de teller heb staan. Ik ben echter nog maar net voorbij kasteel Twickel dus het moet toch wel meer zijn. Uiteindelijk vindt mijn horloge dat ik na 37:07 minuten 10.37 kilometer gelopen heb. De afstand blijkt 10.2 kilometer te zijn. 10.2 kilometer met gemiddeld 3:38 minuten per kilometer komt overeen met mijn tempo op de 10 in Wierden. Een duurloop 3 loop is het dus niet geworden, bepaald niet, maar het liep lekker en misschien ben ik ook gewoon niet zo goed in een wedstrijd als training lopen.

Wedstrijdleider Herman ziet niet alleen bij de heren 10km een podium met twee van ‘zijn’ lopers, ook de winnaar van de 5km is een loper van TheRunningAcademyNL en ook bij de dames staan er zowel op de 5 als de 10 weer veel atleten die bij Herman trainen. De winnaar van de dames op de 5 kilometer is ook een ‘local’ en dat is natuurlijk wel weer een aardig cadeautje voor de organisatie.

Er is goed gelopen deze wedstrijd, ook al is het op zich geen heel snel parcour. Zeker een leuke wedstrijd, met leuke deelnemers, een goede omroeper (ik geloof niet dat hij in staat is veel stiltes te laten vallen…) en hopelijk volgend jaar net zulk mooi weer.