WieZo Loop 2015

Wedstrijd: WieZo Loop
Datum: 15.08.2015.

De vorige wedstrijd is inmiddels bijna een maand geleden en nog iets langer geleden stond de Wiezo Loop oorspronkelijk gepland. 4 juli was het te warm, nu is het minder warm. De voorspellingen zijn zelfs dat het de hele dag wat bewolkt is en duidelijk koeler dan de voorgaande dagen. De zon schijnt echter uitbundig en warmt de wereld weer lekker op.

Dat is leuk voor het publiek en het publiek is ook leuk in Wierden. Nu krijgen ze ook zeker waar voor hun geld, want er staat duidelijk een goed veld met lopers klaar. Veel mij onbekende gezichten, maar ook een aantal die ik wel ken en waarvan ik weet dat ze hard lopen. Vanaf de start blijkt ook meteen dat er hard gelopen wordt. De eerste meters zijn zoeken naar de ruimte en het tempo. Bij wie probeer ik aan te sluiten? Gaat dit groepje niet wat te hard? Loop je eigen tempo! Maar aansluiten bij een snelle groep kan een mooie eindtijd opleveren.

Ik voel echter nog niet de overtuigende (mentale) kracht om een knallende tijd neer te kunnen zetten en een alles of niets instelling een tempo te pakken waarvan het me onvoorstelbaar lijkt dat ik het 10 kilometer volhou. Dus ik zak wat af en kom toch wat alleen te lopen.

Nou ja, helemaal alleen loop je nooit, want er staat eigenlijk overal wel publiek. Alleen door de hoefijzerlus – het minste deel van het parcour – is een wat leger stuk, evolgd door een stuk fietspad waar weinig mensen staan. Op het fietspad hoor en zie je echter al wel waar de mensen weer staan en vanaf daar is het weer feest.

En dat is ook wel nodig. De twijfel gedurende de eerste twee rondes is groot. Zak ik niet teveel af in tempo? Hou ik het wel vol? Wordt het wel een PR – waar ik toch op hoop: de vorige 10 kilometer wedstrijd was eind maart, in de regen en met veel wind. De mentale strijd is zelfs zo erg dat ik vrees boven de 25 minuten door te komen na twee rondes – en dat zou de deur echt dicht doen, dan doe ik niet meer. Tenminste, dan loop ik hem rustig uit en niet meer.

Ik kom echter gewoon door in 24 minuten en een enkele seconde: ik loop redelijk vlak! Een tijd onder de 36 minuten wordt misschien moeilijk, maar plots komt er toch weer vertrouwen terug. Ik word nog wel ingehaald en weer kan ik niet aanhaken, maar nu zie ik ook dat de afstand niet veel groter wordt. Inhalen speelt zelfs even door mijn hoofd, maar dat zit er helaas niet in.

Uiteindelijk kom ik binnen na 36:20, bijna geen verval in de laatste ronde en een halve minuut boven de richttijd. Er is nog werk aan de winkel, maar toch ging het veel beter dan in Wageningen, waar ik echt helemaal stuk ging.

Na de finish zoek ik nog een aantal clubgenoten op en ook die hebben misschien niet de tijd gelopen die ze ingedachten hadden, maar allemaal zijn we het er over eens dat de sfeer enorm goed is hier in Wierden en dat dat zeker helpt om een goede tijd neer te zetten. Het is te hopen voor de lopers die nog bezig zijn dat het publiek de regen trotseert die inmiddels met bakken uit de hemel valt. Dat is uiteindelijk de enige domper vandaag.