Almelo Allee

Wedstrijd: Almelo Allee Loop
Datum: 18.09.2016.

Het buitengebied van Almelo: een prachtig landgoed waardoor en langs een ruim 10 kilometer lange route uitgezet is. Twee ronden maken precies een halve marathon. Vandaag staan er twee rondes op het programma. De start is op een ander punt dit jaar, dichter bij het sportcentrum, net aan de overzijde van het kanaal, maar verder is de route nagenoeg hetzelfde. Slechts een klein stuk karrespoor is vervangen door een small pad langs de rand van een weiland.

Ook veranderd is de startvolgorde: Volgend jaar liepen de snelle 10 en halve lopers achterop de langzame 5 kilometer lopers. Niet zo’n succes…. Dit probleem is echter de wereld uit. Vrijuit lopen dus. En dat is ook de bedoeling. Het is mooi loopweer, de benen voelen goed, maar hebben ook de nodige kilometers moeten maken de afgelopen weken. Het kan dus vast snel, maar het moet met name constant en makkelijk gaan.

Maar ja, het blijft een wedstrijd, dus sta ik bij de start vooraan en is de achterste helft van het peleton nog niet over de startlijn als ik al met een enkele andere fanatiekelingen op de eerste bocht afstorm. Nou ja… ik vermoed dat de andere lopers slechts een ronde doen, dus laat ze lekker als eersten de eerste bocht invliegen. Als snel loopt er nog maar een voor en die loopt niet uit. Sterker nog, een kilometer later loop ik hem voorbij. Achter de fietser aan is nu het devies. Die halen we uiteraard niet in.

Als eerste kom ik door start-finish om aan de tweede ronde te beginnen. Omkijken naar de tweede loper doe ik niet. Ik hoef niet om te kijken om te weten dat ik een ruime voorsprong heb; de opdracht is constant lopen en de eerste ronde ging in 38:15; lukt het om de tweede ook zo snel te lopen?

Het wordt op sommige punten wel iets zwaarder, met name het kleine paadje langs het weiland zorgt voor wat onrust in het tempo. De kilometer blijven wel snel voorbijvliegen. “oh, ik ben al hier”. Van de eerste ronde weet ik dat het 20km bordje waarschijnlijk niet helemaal goed staat, maar toch wordt even de hoop aangewakkerd om onder de 1:16 te eindigen. Een beetje aanzetten lukt nog wel, maar de 1:16 grens is 24 seconden te ver. De tweede ronde is wel 6 seconden sneller en mijn PR nu anderhalve minuut sneller.

Ik ben al snel weer op adem. Een goed teken: met de voorbereiding voor de Eindhoven Marathon zit het wel goed dus. Voor mijn gevoel kan ik nog wel even. Met 10 minuten voorsprong eerste worden – er is vandaag geen concurrentie voor mij – voelt toch wel een beetje ongepast bijna. Het is een mooie wedstrijd wat de route betreft, het was een prima training omdat ik helemaal mijn eigen race kon en moest lopen.