BaanInstuif AV Rijssen

Datum: 06.05.2016.
Afstand: 3000m
Type: baan

De derde baan wedstrijd die ik loop. Na de 5000 meter baanwedstrijd van LAAC/MPM en de 5000 meter van de Wageningen Track Meeting is de plaats van handelen nu Rijssen en de afstand 3000 meter. Op zich een bekende afstand voor mij, want in Auckland liep ik elke week een 3000 meter. Maar dit was een echte wedstrijd. Qua richttijd, of beoogde finishtijd, zit ik net op de grens van de eerste en tweede serie. Ik start in de eerste sessie en dat betekent dat ik niet mee moet gaan met de andere lopers, want de meesten lopen zeker 09:30 en dat trek ik echt niet. Aan de andere kant is een snel veld misschien niet ongunstig om de snelste tijd die ik in Auckland neergezet heb te verbeteren: 10:02.

Lesley wil ook ongeveer 10:00 lopen en ik ben dus niet alleen. De bedoeling is alleen wel dat ik het tempo de eerste rondes bepaal. Dat gaat helaas niet helemaal soepeltjes. De eerste ronde is te snel (76 ip plaats van 80 seconden), maar de tweede weer veel te langzaam (83 seconden). Dan zitten we eindelijk wel op het goede tempo, maar het heeft wel energie gekost.

Daarbij heb ik natuurlijk wel de hoop om een snelle tijd neer te zetten, maar die 10:02 was de laatste clubavond in Auckland waar ik bij was en toen was mijn trainingsomvang aanzienlijk (100-110km per week, met veel klimmen). De ruim drie weken vakantie (vier weken niet hardlopen), een lange vlucht en een groot tijdsverschil hebben hun tol geeist en tijdens de twee baantrainingen die ik inmiddels gedaan heb, was de snelheid nog niet op het niveau waar het eerder was. Wat kun je dan verwachten?

Wat je kan verwachten en wat je verwacht is echter wat anders. En de lat hoog leggen is niet verkeerd. Mijn bovenbenen waren nog te stijf en missen nog de kracht die nodig is om 7,5 ronden het hoge tempo vol te houden – nou ja, de 80 seconden of misschien 81 of 82. Lesley kon aan het eind het tempo vasthouden, maar ik zakte weg en finishte in 10:20. Ver van de 10 minuten grens.

Baal je dan? Nee, het was goed zo, maar het is ook duidelijk dat er nog werk aan de winkel is (met de schema’s van Herman komt dat echter wel goed). De ambitie was te hoog, ondanks dat mijn benen goed voelden vanochtend. Maar een volgende keer begin ik niet met een lagere ambitie. Die 10 minuten grens wordt wel een keer geslecht.

Daarbij was het ook gewoon een leuke wedstrijd. Veel LAACers en een paar andere bekenden – dat maakt het altijd wel leuk. Er werden ook paar mooie persoonlijke records gelopen (onder andere Lisanne, Joop, Robin en misschien nog een paar meer). Prima prestaties!

Het mooie weer was natuurlijk een mooie bijkomstigheid waardoor er veel mensen rond de baan hingen. Gezellig druk dus.