Avondbaanwedstrijd MPM / LAAC

Datum: 21.06.2018.
Afstand: 5000m
Type: baan

Met dank aan Niels. Dat lijkt me wel een waardig begin voor het wedstrijdverslag van de 5000 meter van de avondwedstrijd door MPM en LAAC georganiseerd. Zonder Lesley was het ook een stuk lastiger geworden, want zij wilde net onder de 17:00 gaan lopen, had Niels als haas gecharterd – en ik was gewoon een meelifter.

Het doel om onder de 17:00 te lopen had een tweetal redenen: in de eerste plaats moest het gewoon kunnen. De 17:12 die officieel als mijn snelste 5000m staat, is van 2016. Net terug uit New Zealand, dus gewend aan de warmte en een hoge luchtvochtigheid, en geen voorjaars marathon. Op de 10.000m in september 2016, noteerde ik een tussentijd van 17:05 na 5000m. Je zou zeggen…

In de tweede plaats hadden zowel Lesley als Lisanne een snellere 3000m en snellere 5000m gelopen in mei. Nu weet ik dat de 5000m helemaal mijn terrein niet is, ik er zelden eentje loop en de tijden dus slechts bij toeval erg scherp kunnen zijn. Maar, anders dan mij ooit in het volleybal is overkomen, maakt dit toch een klein beetje ambitie en prestatie drang los. Maakt dat ook het hardlopen niet leuk? De (toen nog) Huttenklaos 10km tegen Wouter, een week voor de hele marathon van Eindhoven – wat een wedstrijd!

En in termen van concurrentie: Arnold kan ik geen partij bieden op dit moment. Hij is te snel voor mij op deze afstanden. Tot en met de halve om eerlijk te zijn. Dus met Lesley achter Niels aan.

Achter Niels aan betekent, hopen we, ook een beetje beschutting tegen de stevige wind die we op stuk van 100-200 me na start-finish tegen hebben. Dat blijkt een illusie. En dat ligt niet aan Niels. De richting van de wind is precies zo dat je er toch last van hebt, hoe dicht je ook achter iemand loopt. Elke ronde dus weer even wat extra energie uitgeven.

Niettemin lopen we strak op schema – het stuk begint ook niet voor niets met “Met dank aan Niels”. Ongeveer halverwege passeert Lesley mij wel, omdat er toch iets van een gaatje lijkt te vallen tussen mij en Niels. Ik sluit achter Lesley aan. Was zij het niet zelf die het over meerdere levens hebben tijdens een 5000m had?

Dus hameren we door, slag voor slag, stap voor stap. 3086 stappen van gemiddeld 1,62m. Met een gemiddelde grondcontact tijd van 191 milliseconden betekent dat dat ik 57.62% van de tijd een voet op de grond heb staan. Met een beetje rekenen, kom je snel tot de conclusie dat de 17:00 grens niet geslecht is. De laatste ronde persen we er nog alles uit om onder de 17:00 uit te komen, maar eigenlijk gaan alleen de laatste 100m iets sneller. 17:03 is voor mij het resultaat, met Lesley kort achter me – als ze niet zo’n last van haar avond eten had gehad, was dat misschien andersom geweest.

Gezien de wind is het geen slecht resultaat. En dus is de volgende baanwedstrijd net al weer gepland: de Wageningen Track Meeting van 6 juli. Dan samen met Lisanne (en wie gaat hazen?) kijken of we onder de 17:00 kunnen komen.