Achtkastelenloop Vorden 30km

Wedstrijd: Acht Kastelen Loop
Datum: 03.03.2019.

Wat zit er dit jaar in op de lange afstand wedstrijd in Vorden? De trainingen gaan super. Vorige week zondag met groot gemak een twee-en-een-half uur rustige duurloop afgewerkt. De laatste weken 11 tot 12 trainingsuren en de omvang loopt langzaam op naar iets boven de 150. En voor deze wedstrijd houden we niet in. Het is geen piekwedstrijd, maar wel een goede test.

De voorspellingen zijn wel wat minder. Het begin van de week is het weer erg mooi geweest, maar inmiddels is het omgeslagen en na gister nog een redelijke dag, valt er vandaag constant miezer regen uit de grijze lucht en staat er een stevige wind. De eerste keer dat ik deze wedstrijd liep (2015) waaide het ook stevig en liep ik ook een prima tijd, maar het is toch altijd even afwachten hoe (on)gunstig de wind nu echt is. En of je in een groep zit, of alleen loopt.

Als Joop (Vriend) en ik van de parkeerplaats naar de sporthal in Vorden lopen is het nog even wennen aan de temperatuur, maar we weten dat het “kort” weer is. Uiteraard in korte broek, maar ook in shirt met korte mouwen. Gezien de regen prefereren we beide geen singlet, maar we behoren daarmee bij het behoudende kamp. En het is op zich ook warm genoeg.

Tijdens het inlopen blijkt wel dat het mogelijk wel eens onhandig kan zijn om met bril op te lopen. Die gaat dus terug de tas in. Het is niet zo belangrijk dat degene die 50 meter voor me loopt wat meer een vlek is dan een scherp omlijnd persoon, maar zonder bril zie ik toch net iets beter waar ik mijn voeten neerzet. Meestal overbodig, soms wel handig om een vervelende zwik van de enkel te voorkomen.

Uiteindelijk lijkt de regen reuze mee te vallen. Om eerlijk te zijn merk ik er net zoveel van als de kastelen die we passeren. Ik heb me ooit laten vertellen dat ze alle acht aangegeven staan op het parcours. Juist, de formulering zegt voldoende.

Vanaf de start, vlak na het passeren van de trein, stuiven we met de wind mee het buitengebied van Vorden in. De eerste kilometer is uiteraard een tikje te snel, daarna stabiliseert het tempo mooi rond de 3:40. En dat is precies de doelstelling. Nou ja, als de wind het toelaat. Eigenlijk zou je verwachten dan met wind mee iets harder te lopen, maar ik vind dat dat niet hoeft en laat Nick (Zwienenberg) dus lopen. Wellicht haal ik hem toch wel in, want hij had wel een sterke halve marathon tijd bij de Winter Step One Loop, maar een niet zo sterk einde.

Op het moment dat de wind iets vervelender wordt, word ik bijgehaald door een tweetal dat aangeeft samen te willen werken tegen de wind in: kop-over-kop. Deze uitnodiging sla ik niet af. Wel betekent het dat een paar kilometers het tempo weer iets onder de 3:40 gaat, maar die investering durf ik wel aan te gaan.

In een kleine waaier worstelen we ons dus tegen de wind. Nou ja – het gaat voor mij en een van de twee anderen (Lars Duistermaat) eigenlijk redelijk makkelijk. De nummer drie (Mark Saathof?) van ons drietal heeft het moeilijker en haakt ongeveer op de helft af. Ik denk: hoe lang kan ik nog aanhaken? Lars lijkt makkelijker te lopen en minder moeite te hebben met het tempo en de afstand. Ik neem echter ook mijn deel kopwerk en dan blijkt ook hij het eigenlijk wel zwaar te hebben.

Nick loopt alleen op vaste afstand voor ons. Hij loopt zeker sterk en het ziet er niet naar uit dat hij het tempo niet zal kunnen volhouden. In de laatste kilometers krijgen we echter een gunstigere wind en wij hebben het voordeel van elkaar geprofiteerd te hebben, terwijl Nick alles alleen heeft moeten doen. Lars zet iets aan op een stuk waar we vol de wind in de rug hebben. Ik kan niet mee, maar het tempo ligt wel weer iets onder de 3:40. Het gat met Nick wordt ook kleiner. Het gat dat Lars heeft geslagen niet. Nog heel even wat wind zij-tegen, Lars sluit aan bij Nick, loopt even mee, zet dan door. Maar het is alsof ik aan een koord verbonden zit met Lars: ik kan de afstand niet kleiner maken, maar de afstand tussen ons wordt ook niet groter. Vlak na kilometer 28 haal ik Nick in – die stilgevallen lijkt te zijn. Ik geef hem geen kans om aan te sluiten – ik wil toch eigenlijk wel van hem winnen. Dat heb ik na de Twickelloop nog wel van hem tegoed.

De laatste paar kilometers is het door buffelen. De klinkerweg door het dorp met drempels loopt dan echt niet fijn meer, maar met de finish in zicht is het een kwestie van doorgaan. Na 1:49:33 kan de klok gestopt worden. Mijn Garmin heeft 29.82 kilometer gemeten, waarmee het gemiddelde tempo op 3:40 uitkomt. Exact de doelstelling. En ja, het was dan misschien zwaar, maar niet heel zwaar. Voor zover je makkelijk 30 kilometer kunt lopen met een snelheid van boven de 16 kilometer per uur; dit ging relatief makkelijk. Geen pijntjes, niet helemaal kapot over de finish. Wel bijna 3 minuten van mijn PR en een goede indicatie van wat half april bij de Enschede Marathon mogelijk is.

Herman is ook zeer tevreden. Zeker ook omdat Jorn Jansman, ook een RunningAcademyNL loper, de 30km gewonnen heeft in een knappe 1:46. Joop finisht geheel volgens plan (waarom is dat eigenlijk niet zo verbazingwekkend) in 2:04 – precies op gepland tempo. De haas op 4:10 min/km was niet helemaal constant, maar het kon er mee door. Aldus Joop.