NK Halve Marathon – Weir Venloop

Wedstrijd: Weir Venloop – NK Halve Marathon
Datum: 31.03.2019.

Ik heb even in het verslag van vorig jaar gekeken. Behalve wat details van praktisch/organisatorische aard: ik zou het verhaal zo kunnen Copy-Pasten…

Ja, inderdaad, ook dit jaar viel de tijd tegen. “Slechts” 1:15:06 (netto). Bruto precies een minuut sneller dan vorig jaar. Weer geen PR dus. Op een of andere manier (relativering: ik heb de Venloop nu twee keer gelopen) krijg ik geen vat op het parcours dat in de laatste kilometers een klein beetje op en neer gaat. Niet dat je zegt noemenswaardig, maar samen met de tegenwind, viel de tweede helft net wat te zwaar om de vlotte eerste helft door te kunnen zetten.

Ook was er niemand zoals in Vorden om tegen de wind te vechten en het maakt daarbij ook nogal uit of je probeert net onder de 3:30 te lopen, of 3:40 probeert te lopen. 10 seconden per kilometer is veel.

Toch, het is de tweede tijd die ik ooit gelopen heb op de halve marathon en de snelste tijd was in de Winter Step One Loop, die volgens mijn horloge net wat korter was dan deze Venloop, die net wat langer is volgens mijn horloge dan de officiële lengte van een halve marathon. Voor de duidelijkheid: op een 10 kilometer baanwedstrijd meet mijn horloge 10.25km, dus ik ga er van uit dat mijn horloge iets meer moet aangeven dan de officiële afstand.

De 1:15 is dus eigenlijk best goed…. Dat ik eigenlijk gehoopt had een snellere tijd te kunnen lopen (en sorry Herman, het ligt echt niet aan je schema’s) is geen kink in mijn vertrouwen voor de komende Enschede Marathon. Daarvoor heb ik in Vorden te goed gelopen. Daarbij stond op Facebook te lezen dat Marti ten Kate trots was dat zijn zoon Fabian de 200km had aangetikt in een trainingsweek; dat had ik ook gedaan. En dan met ruim 2800 hoogtemeters. Nu liep Fabian wel een sterke 1:09 (en snelste 10 en 15), maar daar begint toch de leeftijd een tikje mee te spelen vrees ik: de supercompensatie is nog niet helemaal gearriveerd zeg maar. De DL1 en DL2 trainingen deze week gingen overigens wel weer erg goed, maar toch, een wedstrijd knallen is nog wel wat anders.

Terug naar Venlo: waarom dat dan toch een leuke wedstrijd is. Het is in de eerste plaats natuurlijk een gezellig uitje met Joop en Lisanne en in Venlo hebben we Gea, Anja en Jan nog gezien en gesproken. De dames werden overigens 1e en 2e in hun categorie – hulde! Maar verder: het was alweer – los van dat beetje wind – fantastisch weer en er staat een hoeveelheid publiek waar je “U” tegen zegt. Om de haverklap staat er dan ook een bandje en meestal hoor je je eigen voeten niet eens landen – het valt ineens op als dat wel zo is – door al die muziek en aanmoedigingen. Echt een leuke loop dus.

En ja, de eerste helft, met de wind mee ging mooi constant, iets onder de 3:30 min/km. Daarna zakte het gewoon iets terug, tot eigenlijk iets te ver boven de 3:30 min/km. Ik kon Frank Meijer (van de club van Nijverdal) nog wel steeds in het vizier houden, maar slechts even bij hem gelopen. Daarna was het steeds op 50 tot 100 meter achterstand. Ook Nick Zwienenberg loopt weer mee, maar anders dan in Vorden haal ik hem nu niet in. hij loopt sterk – ik zie hem eigenlijk alleen in de verte.

Komende week weer een paar mooie trainingen lopen, in het weekend de Kastelenloop (estafette) en dan is echt bijna zo ver….