Twickelloop

Wedstrijd: Twickelloop
Datum: 15.09.2019.

De wedstrijd van de sponsoren Step One Borne en The RunningAcademy NL. Een verplicht nummer dus, maar dat moet allerminst als een straf geinterpreteerd worden. De Twickelloop is een mooie loop en om een of andere reden is het ook altijd mooi weer. Daarbij wordt het deelnemers veld ook steeds sterker lijkt het.

Maar omdat het een wedstrijd van de sponsoren is, moeten we voor het lopen ook de mouwen opstropen en aan de slag om het hele evenement een succes te laten worden. Vorige jaren heb ik als verkeersbegeleider geholpen, wat een leuke bezigheid is, met in het zonnige, zondagse Twickel weinig oververhitte automobilisten. Hooguit een racefietser die de mening is toegedaan zich niet aan de regels te hoeven houden.

Dit jaar mocht ik de arriverende lopers richting het juiste parkeerterrein loodsen, wat niet veel ingewikkelder was dan mijn hand uitsteken waarop de meesten vanzelf de goede richting in gingen. Je herkent ook wel vrij snel of er hardlopers in de auto zitten en niet bijvoorbeeld bruiloftbezoekers – oh dat was ook aan de gang in het Hoogspel, de startplek van de Twickelloop. Ik zie meteen wie er allemaal meedoet: veel bekende gezichten; sommige verwacht, andere als een verrassing.

Een ruim half uur voor de start begin ik met inlopen. Marije heeft mijn taken dan overgenomen. Ze heeft ook bij het water en de chip-inlever controle haar steentje bijgedragen. Maar dan ben ik al onderweg.

Onderweg over de es, het karrespoor en dan de voornamelijk onverharde wegen, die zo ongeveer de grens van het Twickel gebied volgen. Het is geen makkelijke route en ik weet dat ik niet te snel moet beginnen om een goed einde te kunnen lopen. Dus laat ik de snellere jongens gaan, die in het begin een gaatje slaan, dat uiteindelijk niet heel erg groot wordt. Alleen Nick is er vandoor gegaan en loopt een tijd net onder de 33 minuten. Ik kom als eerste in de categorie M40 en vijfde overall over de streep in 35:40.

Het rustige begin (gewoon 3:30 natuurlijk) heeft zijn vruchten afgeworpen in de zin dat ik een mooi vlakke wedstrijd heb gelopen. Een klein beetje verlies her en der en met name in kilometer 9, wanneer je net over bruggetjes door het park bij het kasteel bent gegaan en via een lastige bocht op de klinkerweg langs het kasteel gekomen bent. Alles is relatief, op kilometer 1 zou het allemaal niets uitmaken, maar op kilometer 9 is elke ontregeling van je tempo ongemakkelijk.

Onderweg is het goed om te zien hoeveel Step One lopers staan te helpen bij de verschillende afslagen of kruisingen. Gesponsord worden is leuk en dan horen er ook dit soort dingen bij, maar het is vooral plezier en enthousiasme dat ik zie – en ik neem aan dat hun aanmoedigingen niet ophielden na mijn doorkomst, maar tot de laatste loper aanhielden.

Nog een paar vrijwilligers meer en dan kan er ook halverwege een waterpost gezet worden. Volgend jaar is het vast weer mooi weer en de recreatieve lopers hebben er echt wel behoefte aan merkten we bij de waterpost bij de finish. Verder een uitstekend georganiseerde wedstrijd, met een mooie route. Keihard lopen voor je plezier hier.